Avrupa Birliği - Türkiye Gençlik İklim Forumu
Avrupa Birliği – Türkiye Gençlik İklim Forumu Raporuna ulaşmak için:
https://bilimvirusu.com/avrupa-birligi-turkiye-genclik-iklim-forumu-raporu/
Avrupa Türkiye Delegasyonu’nun her yıl düzenlediği İklim Diplomasisi Haftası çerçevesinde Türkiye’den gençlerin iklim krizine karşı yapıcı ve çözüm odaklı öneriler oluşturduğu ‘Avrupa Birliği – Türkiye Gençlik İklim Forumu’ 26 Ekim Salı günü İstanbul’da gerçekleştirildi.
Bilim Virüsü, AB Bilgi Merkezleri ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığında düzenlenen Forumda; gezegenimizi korumak için ortak adımlar atan, iklim ve sürdürülebilirlik alanında çalışmalar yapan ve sesini dünyaya duyurmak isteyen 114 liseli ve üniversiteli genç bir araya geldi.
Büyük buluşmada, AB Türkiye Delegasyon temsilcileri, İklim savunucuları ve iklim alanında çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de yer aldı.
Forumun karbon ayak izini azaltmak amacıyla iklim dostu organizasyon olmasına özen gösterildi. Vegan yemekler, çevre dostu hediyeler, çevre dostu ulaşım tercih edildi.
İklim ve ekolojik kriz üzerine düşünmeyi ve tartışmayı teşvik eden sergi ve kamu programları üreten SALT’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Forum’da program açılışını moderatör Damla Özlüer gerçekleştirdi.
Bilim Virüsü Kurucusu Şule Yücebıyık, SALT Araştırma ve Programlar Yardımcı Direktörü Fatma Çolakoğlu, UNDP Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Dr. Faik Uyanık, AB Türkiye Delegasyonu İklim Değişikliği Sektör Yöneticisi Alper Acar, AB Türkiye Delegasyonu İş birliği Bölüm Başkanı, Laurent Guirkinger ve “Geç Olmadan” İklim Elçisi Itır Ağırdemir açılış konuşmaları ile gençlere hoş geldiniz dediler.
Moderatörlüğünü Damla Özlüer’in yaptığı ikinci oturumunda AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Yazar Buket Uzuner, Sanatçı Zülfü Livaneli, İklim Aktivistleri Melisa Akkuş ve Resul Hüseynzade iklim krizi ve dünyamızın geleceği hakkındaki fikirlerini dile getirdiler.
Forumdan Notlar
Avrupa Birliği – Türkiye Gençlik İklim Forumu için duyuru yapıldıktan sonra 4 günde 500’e yakın katılımcı başvurusu aldı.
İstanbul’dan ve 12 farklı şehirden 114 üniversiteli ve liseli genç foruma katılarak önerilerini sundular.
12 farklı şehirden (Ankara, Şanlıurfa, Eskişehir, Edirne, Denizli, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Samsun, Konya, Diyarbakır) Geç Olmadan İklim Elçisi tren, otobüs gibi karbon ayak izi düşük ulaşım araçları ile İstanbul’a gelip foruma katıldılar.
Toplam 43 Geç Olmadan İklim Elçisi İstanbul’da buluştu.
9 farklı kurumdan (Çevko, TOG, Roots and Shoots, Fridays For Future, İklim Öncüleri, Girişimcilik Vakfı, Uluslararası Çocuk Hakları Elçileri Derneği-ICHILD, Gönüllü Hizmetleri Derneği, CIP-Sabancı Üniversitesi) 17 temsilci foruma katıldı.
19 şehirden 19 AB Bilgi Merkezi Koordinatörü programa katılım gösterdi.
AB Bilgi Merkezlerinin bulunduğu şehirler:
Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van
Programa katılan gençler 7 farklı gruba ayrılarak 7 farklı tematik ve açık alan oturumlarında tartıştılar.
Forum tematik alanları:
İklim ve Politika, İklim ve Kentleşme, İklim Adaleti ve haklar, İklim ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, İklim ve Savunuculuk, İklim ve Eğitim, Meslekler, Uzmanlıklar, İklim ve Sanat
Açık alan oturum başlıkları:
Uluslararası Aktörler, Ulusal Politika ve Siyasi Aktörler, Yerel Yönetimler, Özel Sektör, Medya Kuruluşları, STK’lar ve Sivil Yapılanmalar.