11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü Programı

  • Anasayfa
  • 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü Programı

11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü Programı

2015 yılında BM Genel Kurulu tarafından kadınların ve kız çocukların bilim alanındaki çalışmalara tam ve eşit şartlarda katılmalarının sağlanması ve güçlendirilmesi için ‘11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü‘ olarak ilan edildi.

11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü bilim ve teknoloji alanında hayalleri olan liseli ve üniversiteli genç kadınlar 12 – 13 Şubat’ta bir araya geldi.

Bilim Virüsü ve Hepsiburada iş birliği ile düzenlenen programda; bilime ve teknolojiye meraklı, bu alanda kariyer yapmak isteyen 94 genç kadın, bilimsel düşünce atölyelerine katıldı ve Ece Gözen ile İlham Buluşması’nda buluştu.

Bilimsel düşüncenin temellerini atan öğrenme programında 1 söyleşi, 2 farklı atölye ve 1 kadın bilim insanı ile birlikte webinar düzenlendi.
“Bilim Hayal Etmekle Başlar” söyleşisi ve “Hayal Gücü ve Yaratıcılık” ve “Bilim Her Yerde” atölyeleri yalnızca genç kadınların katılımına açık olarak düzenlendi. 

Bilim Virüsü tarafından açılışı yapılan programın birinci gününde ilk oturuma “Bilim Hayal Etmekle Başlar” ile Belfu Berkol konuk oldu. Belfu Berkol, bilim dünyasına ilk adımlarından, yaptığı çalışmalarından ve ulusal ve uluslararası başarılarından bahsetti. 

İkinci oturum atölye çalışması ile devam etti. Eğitmen Tuğba Çanşalı ile birlikte “Hayal Gücü ve Yaratıcılık” atölyesinde katılımcılar; bilimin özü olan hayal gücü ve yaratıcılıklarının sınırsızlığını keşfettiler. 

Programın ikinci günü eğitmen Ömer Can Ünüvar ile birlikte “Bilim Her Yerde” atölyesi ile başladı. Bu atölyede katılımcılar, bilimsel düşüncenin yaşam içerisindeki yerini anlayabilmeleri için bilimin temelleri üzerine konuştular. 

Atölyelerin ardından ilham veren ve yenilikçi çalışmalar yapan Gozen Institute Kurucusu/Ceo’su ve ekogirişimci olan Ece Gözen ile İlham Buluşması gerçekleştirildi. Bilim Virüsü kurucusu Şule Yücebıyık moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinar tüm herkese açık olarak 140 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Webinar’ın başında Mentimeter adlı dijital araçla katılımcıların hangi şehirlerden eşlik ettiği ve hangi meslek gruplarına ait olduğunu özetleyen bir interaktif çalışma yapıldı. Ece Gözen, Türkiye’de bir ilki oluşturan vegan deri ve biyoplastik gibi çevre dostu inovasyon ve biyotasarım projelerinden bahsetti. Ulusal ve uluslararası alanda önemli başarılara imza atan Ece Gözen, moda dünyası ile başlayan kariyer yolculuğunun ekogirişimci alanında nasıl yön bulduğundan ve bu süreçteki deneyimlerinden bahsetti.