Yaratıcılığı Alışkanlık Haline Getirin!

“Yaratıcılık varoluştaki en büyük isyandır. Eğer yaratmak istiyorsan, bütün şartlanmalardan kurtulmak zorundasın. Aksi halde yaratıcılığın kopya çekmekten başka bir işe yaramaz.”

(OSHO)

Bakış açınız ve etrafınızdaki uyaranları yorumlamanız sizin algınızı oluşturur.Algılar insandan insana farklılık gösterir. Kültürünüz, yetiştiğiniz çevre, aileniz, dininiz algınızın diğer insanlardan farklı olmasında rol oynar. Genellikle insanların algıyla ilgili bilmek istediği tek şey karşınızdaki insanın algısını yönetebilmektir. İnsanlar üstünlük kurdukları durumlardan her zaman zevk almıştır bu nedenle de hep başkalarının algılarını nasıl yöneteceğimizi merak ederiz oysa kendi algımızı farklılaştırmak da bir o kadar değerlidir. Herhangi bir konuda herkesten farklı düşünebilmek ve yenilik getirmek nerde olursa olsun sizi hep bir adım önde yapar.

Size başka açılardan problemlere nasıl bakacağınıza dair ipuçları vereceğim. Problem olarak adlandırdıklarım hayatınızdaki sizin problem haline getirdiğiniz her şey olabilir hatta test kitabınızdaki matematik problemlerinizde çözüm yollarınıza bu sayede yaratıcılık katabilirsiniz ve problemlere farklı açılardan bakmayı öğrenirseniz bir sürü çözüm yolu üretirsiniz. Bu ipuçlarında aynı zamanda başkalarının algılarını yönetmeyi öğrenirken kendinize bu yöntemleri geliştirip sentezleyerek nasıl yaratıcı olmakta kullanabileceğinizi anlatacağım.

1- İlüzyon

Bir nesneyi farklı algılamak ilüzyon olarak tanımlanır.Aslında bakış açınızı genişletmek ve gördüğünüzden fazlasını görebilmek için yapmanız gereken algınızda ilüzyon yaratmaktır. Algı yönetimi pazarlamada çok önemli bir faktör. Eğer satışa çıkardığınız ürünün çeşitliliği azsa karar vermenin daha kolay olmasını sağlayacaktır ve bu sayede satışı hızlandırmak da basitleşir. Ancak kendi algınızı yönetirken tam tersini uygulamalısınız. Seçeneklerinizi çoğaltıp başınıza iş çıkarmalısınız. Zihninizdeki seçeneklerinizi arttırmak bir probleme çeşitli açılardan bakarak fikirler
geliştirmenizi ve benzersiz perspektifler keşfetmenizi sağlar. Perspektif demişken Leonardo da Vinci bu konuda ustaydı. Leonarda da Vinci resmindeki mekanın perspektif değerlerini ve resmin bulunduğu duvardan tutun da bakacakların konumunu ve sergideki ışığı dahi düşünmüştü. Birden fazla problem kurguladı ve onları çözümledi. Her açıdan bakmak tam olarak budur !

Leonardo da Vinci , probleminiz üzerinde düşünürken farklı bakış açılarınızı görmek için probleme nasıl
bir şekil vereceğinizi öğrenmekle başlamamız gerektiğine inanıyordu. Bu düşünme stratejisi saper vedere yani nasıl düşüneceğini bilmek olarak adlandırılıyor. Problemlerinizi çizim yeteneğiniz olsun ya da olmasın çizimle onları anlamlandırın. Onları farklı açılardan yeniden çözümler üretin.Hiçbir zaman bir tane çözüm yoluyla yetinmeyin.
Algı farklılığı yaratıcılığı tetikler. Algınıza sihirbazlık yapın ve onu gördüğünüze inanmaya değil görmediklerinizi görmeye yönlendirin.İnanmadığınız bir dine inanıyor gibi davranamadan asla o dine neden inanmadığınızı öğrenemezsiniz. Düşündüğünüz her konuda size ters olan düşünceyi de benimseyin ve tüm görüşler üzerinden bakın.
Gördüklerinize yeni biçimler vermeye yatkın olun.Evdeki vazonuzu bir hayvana benzetip ona yeniden şekil vermeye çalışın. Odanızdaki aynanızın sizi başka bir boyuta taşıdığını düşünün ve bunun üzerinden senaryolar kurun. Düşüncelerinizin sihirbazı olun ilüzyonda olduğu gibi nesneleri farklı algılayın.

2-Görsellik

Üzerinde düşündüğünüz her neyse onu bir şema halinde toplayın ve çözüm yolları üretmeye başlayın.
Birden fazla yaklaşım elde ettiğinizde zihin haritaları oluşturun ve fikirlerinizi her zaman önemseyin ve
her birini sadece aklınızda tutarak değil kağıt üzerinde görmenizi sağlayın.

Spot ışığı etkisini duymuşsunuzdur. Bu etki günlük hayatımızda çok değer verildiğimizi sanmamızdır. Örneğin sosyal medyada paylaştığınız bir fotoğrafa takipçilerinizin verdiği tepkiler sizin için çok önemlidir. Aldığınız beğeni sayısı ya da geri dönüşlerin fotoğrafın ne kadar mükemmel olmasıyla alakalı olduğunu düşünerek herkesin bir sanat eseri gibi saatlerce fotoğrafınıza bakıp yorumlayacağını sanmanız gibi…

Bunu birçok insan yapıyor ve aslında sandığınız kadar önemli değilsiniz yani kimse bunu bu kadar önemsemiyor bile.Bizim yapmamız gerekense bu etkiyi geliştirip kendimize yaratıcılık katmak. Fikirlerimizi herkesin önemsediğini düşünerek değer vermeliyiz çünkü genelde sosyal medyada yaptığımızı asla düşüncelerimizi paylaşırken yapmayız. Her zaman kendimizi kısıtlarız ve bunların kimsenin önemsemeyeceğini düşündüğümüz için içimizde tutmaya çalışırız. Problemlerimiz için geliştirdiğimiz tüm çözüm yollarını ilgi odağımız yapmalı ve onların çok önemsendiğine inanarak aynı zamanda kim ne der diye düşünerek herkesin bakış açısını sentezleyip onları geliştirmeliyiz ve yeni biçimler vermeliyiz. Tüm fikirlerinizi mutlaka görsellerle destekleyin.Her zaman gözünüzün önünde bir şekil halinde olmasını sağlayın. Bir fikrin şekil alması onu uygulamak kadar değerlidir.

3-Yaratıcılığı Alışkanlık Haline Getirmek

İlk başta düşünmeyi alışkanlık haline getirin. Her an fikir üretebilir durumda olun. Zihninizin açık olduğu zamanı belirli saatlere değil gününüzün her saatine sığdırın.Bir türlü gelmeyen otobüsten şikayetçi olmak yerine daha hızlı ulaşımı sağlayacak yeni bir taşıma aracı hayal etmeye vakit ayırın. Kitap okurken ya da film seyrederken her zaman bir sonraki sayfa ya da bölüm için tahminlerde bulunun. Ya da evdeki takılarınızı sökerek birbirlerinin parçalarıyla başka takılar elde etmeye çalışın. Hayal gücünüzü olabildiğince zorlayın. Gökyüzüne bakarken, yolda yürürken, dersteyken bile farklı şeyler düşünün.Dersleriniz uygulamalı değilse ve kitap üzerinde kalan bilgilerse onları nasıl uygulamada kullanabileceğinizi hayal edin.

Sıkıcılaşmayın , sıradanlaşmayın , basit düşünmekten uzak durun. İnsan zihni mükemmel bir potansiyel ve siz bakış açılarınızı geliştirdiğinizde gelmiş geçmiş birçok deha gibi yaratıcı olabilirsiniz. Gözlerinizin gördüğünden daha fazlasını düşünebileceğinize inanın ve sorgulamaktan, sormaktan, çözüm üretmekten vazgeçmeyin. Şimdilik algının ne olduğunu ve bakış açımı geliştirmek için bazı algı yönetimlerini de sentezleyerek kendimde uyguladığım ve kendi başıma bulduğum yöntemlerden üçünü anlattım ve bu yöntemleri başka yazılarımda anlatmaya devam
edeceğim.

Yaratıcı olmak için özel bir eğitim almanıza gerek yok özgürce düşünün ve düşündüklerinizi daima
paylaşın.Ne kadar çok insan o kadar çok bakış açısı! Her zaman herkesin fikrini alın en iyi yöntemi
bulsanız bile işe yaramayan çözümleri duymak sizin işe yarar çözümünüzü destekleyen altyapılar
oluşturmanızı sağlar.

Bu dünyada ilerleyen kişiler, kolları sıvayıp istedikleri ortamı arayan, bulamayınca da yaratan
kişilerdir.(Bernard Shaw)

BADESU ŞENUZ