Bilimsel düşünceyi hayat boyu karşılaşacakları sorunları çözmede nasıl etkili bir rehber olarak kullanacaklarını çocuklara ve gençlere anlatmak için düzenlediği ‘Bilimsel Düşünce Festivali’ne yoğun bir ilgi oldu.
Nisan ayının ilk programı olan Bilimsel Düşünce Festivali’nde ilk gün “Sorgulama ve Merak” eğitiminde Bekir Aşçı bizimle birlikte oldu.
Bekir Aşçı ile felsefenin temeli olan sorgulama üzerine konuştuk. Gerçekliğin üzerine konuştuğumuz ve “gerçek”liğin ne olduğunu, nasıl olduğunu ve bizim için ne anlam ifade ettiği üzerine tartışmalar gerçekleştirdik. İnteraktif olarak gerçekleştirdiğimiz etkinlikte ‘Bir şey sonsuzdan daha uzun sürebilir mi?’ , ‘Bir şeyi gerçek yapan onun canlı olması mıdır’ soruları ile başlayıp soru cevaplarla keyifli bir etkinlik gerçekleştirdik. Katılımcı gençler, olaylar arasında bağlantı kurabilme, kendi özüne ulaşma ve sorular arasında yaratıcı çözümler bulma gibi alanlarda yetkinlik kazandılar.
Festivalin ikinci gününde Ömer Can Ünüvar ile gerçekleştirdiğimiz “Bilimsel Düşünce” eğitiminde bilimsel düşüncenin temelleri üzerine konuştuk. Bilim nedir, teknoloji ve bilim arasındaki fark nedir gibi konular ile başlayan eğitimde bilimin TDK’de yer alan sözlük anlamını inceledik. Bilimin yalnızca “deney yoluyla” var olan bir olgu olmadığı üzerine konuştuk. Bilimin temeli olan kelimeleri ve arasındaki farkları öğrenerek bilimde doğru bilinen yanlışlar üzerine bilgi sahibi olduk.
Nisan ayının ilk eğitimlerine toplam 100 genç katıldı.
Festivalimiz 7 Mayıs’ta performans sanatçısı Ebru Sargın, 12 Mayıs’ta ise Epigenetik Laboratuvarı Başkanı Veli Vural Uslu ile devam ediyor.